Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ'de Kemik İliği Donör Kayıtları Alındı

DAÜ
Yayınlanma Tarihi: 2 Haziran 2017, Cuma

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü, Sağlık Hizmetlerinde İletişim dersi kapsamında, Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı işbirliği ile Kemik İliği Donör Kaydı etkinliği düzenlendi. Etkinlikte gönüllü 60 kişi donör kaydı yaptırdı.

Etkinlikte konuşan DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç, “Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı ile geçtiğimiz yıl da fakülte olarak bir etkinlik yapmıştık. Bu etkinliğimiz ise Sağlık Yönetimi Bölümü öğrencilerinin ders kapsamında gerçekleştirdikleri çok güzel ve önemli bir etkinlik. Örneklerin toplanması, uygun ilik bulunması ve donör olabilme çok önemli bir konu. Öğretim Görevlimiz Çiğdem Duvarcı ve öğrencilerini organizasyonu gerçekleştirdikleri için kutluyoruz. Sağlık bilimleri Fakültesi olarak benzer etkinliklere ön ayak olmaya devam edeceğiz.” dedi.

KSV Palyatif Bakım Birimi Sorumlu Hemşire Servet Özeralp ise DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi ile vakıflarının bu yıl ikinci kez Kemik İliği Donör Kaydı etkinliği düzenlediğini ifade ederek “Bir sosyal sorumluluk projesi olan ve inşallah DAÜ'de geleneksel hale getirmeyi dilediğimiz etkinliğe katılan herkese toplumumuz adına, uygun ilik bekleyen hastalar adına çok teşekkür ediyoruz. Bir örnek bir candır, cana, hayata hangi yaş olursa olsun önem verilmelidir.” şeklinde konuştu.  

“Her donör bir umut, her umut bin mutluluk” sloganıyla düzenlenen etkinlik sayesinde dünyanın dört bir yanında kemik iliği bekleyen lösemi hastalarına umut olunacak. Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı, Karaiskakio Vakfı ile yapmış olduğu işbirliği sayesinde Kıbrıs Kemik İliği Arşivi üzerinden Uluslararası Kemik İliği Donör Bankası’na kemik iliği donör kaydı imkanı sağlıyor. Vakıftan yapılan açıklamada;  “Her sene binlerce kişi, çoğu zaman çocuklarda görülen, lösemi, lenfoma ve başka kalıtsal hematolojik hastalıklarla karşılaşabiliyorlar. Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gördükten sonra iyileşen bazı hastalar bundan başka bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Fakat bazı hastalarda ailesi veya gönüllü donörün bağışladığı kök hücre transplantasyonu tedavinin tek yoludur ve transplantasyon ciddi ve zorlu bir süreçtir. Kök hücre  nakli sayesinde bugüne kadar birçok hasta yeniden hayata dönmüştür.” ifadelerine yer verildi.

Kıbrıs Kemik İliği Arşivi’nde 125 binden fazla Kıbrıslı gönüllü donör kaydı bulunduğunu anlatan vakıf, nüfus oranına göre, bunun dünyanın en büyük kemik iliği arşivi olduğuna dikkat çekti. Kıbrıs Kemik İliği Arşivi’nin, Uluslararası Kemik İliği Donör Bankası (Bone Marrow Donors Worldwide)  üyesi olarak dünya çapında transplantasyona ihtiyacı olan herhangi bir hastaya gönüllü donörlerin kök hücre bağışında bulunmalarına ve Kıbrıslı hastaların yabancı donörlerden nakil olmalarına olanak sağlandığı da kaydedildi. Konuyla ilgili detaylı bilgiye Kemal Saraçoğlu Lösemili Çocuklar ve Kanserle Savaş Vakfı resmi internet sayfası olan http://www.kemalsaracoglu.org/ adresinden ulaşılabiliyor. 

DAÜ Web Siteleri