Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKAN VEKİLİ PROF. DR. MEHTAP MALKOÇ “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI

DAÜ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DEKAN VEKİLİ  PROF. DR. MEHTAP MALKOÇ “DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ” DOLAYISIYLA MESAJ YAYINLADI
Yayınlanma Tarihi: 3 Aralık 2015, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehtap Malkoç "3 Aralık Dünya Engelliler Günü" dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 1992 yılında Birleşmiş Milletler'in almış olduğu bir kararla 3 Aralık tarihini "Dünya Engelliler Günü" olarak ilan etttiğini ifade eden Prof. Dr. Malkoç, bu kararın ardından BM İnsan Hakları Komisyonu'nun 5 Mart 1993 tarihli ve 1993/29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün "Engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması" amacıyla tanınmasını istediğini ve o günden beri de, 3 Aralık'ın "Dünya Engelliler Günü" olarak bilindiğini aktardı.

 

Prof. Dr. Malkoç, engelin tanımlaması hakkında da bilgiler vererek, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; engel, insanların karakteristik özellikleri ile toplumun bunları kavraması arasındaki sosyal ilişkidir. Engel, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası İşlevsellik Sınıflandırması'nın belirttiği üzere insanlara özgü bir durum olmayıp, çevresel, toplumsal ve bireysel faktörlere bağlıdır. Engellilik her bireyin hayatının seyrinde (çocuk olarak, yaşlanınca ve çeşitli başka durumlarda) karşılaşabileceği bir durumdur." dedi. Günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık % 15'inin yani bir milyardan fazla kişinin çeşitli yeti yitimi durumuna sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Malkoç, 110-190 milyon insanın fonksiyonlarda ciddi sıkıntılar yaşadığını aktardı. Prof. Dr. Malkoç mesajında şu ifadelere yer verdi:

 

"Bu ciddi durum karşısında tüm dünyada engellilik konusunda evrensel normlar oturtulmuş ve devletlere önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında, sağlık sektöründen, eğitim sektörüne kadar pek çok sektörün işbirliği içinde olması çok önemlidir.

 

Bütün sağlık çalışanlarının, engelliliğin  sadece tıbbi yönüne odaklanmaması, sosyal ve insan hakları modeli hakkında da bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle özel gereksinimli çocuklarda görülen hareket yetersizlikleri daha çok göz önünde olsa da eşlik eden diğer problemler çocuğun büyüme ve gelişimini önemli derecede etkilemektedir. Zeka problemleri, dil ve konuşma bozuklukları, iletişim zorlukları, yutma ve beslenme bozuklukları ve sosyal uyum zorlukları gibi bir çok problemle karşı karşıya kalabilmektedir.

 

Bu bakış açısıyla DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak iki yıldır Gazimağusa'da bulunan İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi ve Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi'ne bağlı çocuklarımıza her türlü rehabilitasyon hizmetlerinde destek oluyoruz. Hekim tarafından yönlendirilen özel gereksinimi olan bu çocuklara DAÜ Sağlıklı Yaşam Merkezi, Motor Gelişim Laboratuvarında Pediatri, Protez-Ortez, Kardiyopulmoner ve Beslenme ile ilgili danışmanlık hizmetleri  uygulanmaktadır."


Aile Eğitimi Yapılacak:

Öte yandan DAÜ Sağlık Bilimleri tarafından çocuklardaki bu problemler hakkında aileler ve toplumumuzda farkındalık yaratma ve bilinçlendirme için 8 Aralık 2015 tarihinde, saat 17.30'da DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi eğitim salonunda aile eğitimi gerçekleştirilecek. Söz konusu eğitimde Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim üyeleri Prof. Emine Handan Tüzün (Pediatrik Rehabilitasyon), Prof. Dr. Perihan Arslan (Beslenme ve Diyetetik), Yrd. Doç. Dr. Yasin Yurt (Ortez-Protez Rehabilitasyonu), öğretim görevlileri Uzm. Fzt. Zehra Güçhan (Pediatrik Rehabilitasyon ve Ortez Rehabilitasyonu), Uzm. Fzt. Ünal Aras Değer (Pediatrik Rehabilitasyon) ve Uzm. Fzt. İlker Yatar (Kardiyopulmoner Rehabilitasyon) ile Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğretim görevlisi Uzm. Fzt. Ediz Necati (Oromotor Bozukluklar ve Yutma Rehabilitasyonu) ve Uzman Zerrin Güneş (konuşma terapisti) alanları ile ilgili önemli bilgiler verecekler ve ebeveynlerden gelen soruları yanıtlamaya çalışacaklar.

Aile eğitimine dileyen herkesin katılabileceğini aktaran DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mehtap Malkoç "Unutulmamalıdır ki ENGEL YOKTUR, ENGELLEYENLER VARDIR." diyerek sözlerini noktaladı.

DAÜ Web Siteleri