Skip Navigation LinksEvents
Tüm Etkinlikler

Dünya Diyabet Günü Paneli

13 Kasım 2017, Pazartesi, 14:30 ÖS - 16:00 ÖS

DAÜ'DE "DİYABETTE MULTİDİSİPLİNER YAKLAŞIM" PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle "Diyabete Multidisipliner Yaklaşım" konulu panel gerçekleştirmeye hazırlanıyor. 13 Kasım 2017 tarihinde, saat 14:30'da, Mustafa Afşin Ersoy Salonu'nda gerçekleştirilecek olan söz konusu panel ile Dünya'da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ve Türkiye Cumhuriyeti'nde (TC) diyabetin güncel durumu, diyabetin önemi ve diyabetin önlenmesinde, kontrolünde; hemşirelik hizmetleri, beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi ile rolü üzerinde durulacak. DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan panelde DAÜ Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Sezgin "Diyabetin Güncel Durumu, Diyabetin Kontrolünde Hemşirelik Hizmetleri", Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emine Yıldız "Diyabetin Önlenmesi ve Kontrol Altına Alınmasında Beslenmenin Yeri ve Önemi", Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Yurt "Diyabet ve Egzersiz" konularında sunumlar gerçekleştirecek. Sağlık Bilimleri Fakültesi 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: Batı toplumunun ve zenginlerin hastalığı olarak kabul edilen diyabet, günümüzde tüm dünyada, tüm toplumları ve tüm sosyoekonomik sınıfları etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan salgın hastalık ve global mücadele kapsamına alınmıştır. Diyabet, insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan ve kan şekeri yüksekliği ile seyreden, kronik ve ilerleyici kardiyovasküler, metabolik, nörolojik zararlanmaları yüksek endokrin bir hastalıktır. Her 10 yetişkinden biri diyabetlidir, ancak global sağlık harcamalarının %12'si diyabet tedavisi ve ilişkili komplikasyonlara harcanmaktadır. Düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde ekonomik yükü artıran bir hastalıktır. Diyabete bağlı ölümler özellikle bu ülkelerde çok yüksek bir hıza sahiptir. Her 6 saniyede bir diyabetli diyabet kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Dünya'da ve ülkemizde diyabet konusunda farkındalığın düşük olduğunu yapılan çalışmalar göstermektedir. Çok ciddi bir sorun olarak karşımızda duran diyabet, Kuzey Kıbrıs'ta Dünya ortalamasının üç katına yakın olduğunu Sağlık Bakanlığı'na bağlı kaynaklar bildirmektedir. Yapılan çalışma sonuçlarına göre, Kuzey Kıbrıs'ta 20 yaş üzeri yetişkinlerde yüzde 11 diyabet, yüzde 18 oranında da gizli şeker tespit edilmiş diyabet olmaya aday bir nüfus bulunmaktadır. Tüm Dünyayı olumsuz etkileyen diyabetin kadınlar üzerindeki yükü son yılların en önemli tartışma konusudur. Diyabet nedenli komplikasyonların ve ölümlerin kadınları daha çok etkilemesi nedeniyle, bu yıl International Diabetes Federation (IDF) diyabet farkındalığı oluşturmada "kadın ve diyabet" konusunu seçmiştir.