Hemşirelik Bölümünün organize ettiği "Aile ve Diyabet" Paneli gerçekleştirildi

Yayınlanma Tarihi: 14 Kasım 2018, Çarşamba

DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde diyabetin önemi, diyabetin aileyi ve ailenin diyabeti nasıl etkilediği konusu üzerinde duruldu.

DAÜ Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Handan Sezgin, dünyada ve ülkemizde diyabetin güncel durumu ile Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun 2018 yılı teması "Aile ve Diyabet" konusunda diyabetin aile ve birey üzerindeki etkisi ve ailenin diyabetin önlenmesi ve tedavisindeki önemine değindi.

Psikolog Naife Sevdalı Zaim, diyabetle tanışan ailelerin ve diyabetli hastaların diyabete uyum aşamasında karşılaştıkları güçlükler karşısında baş etme yöntemlerini ve diyabete uygun yaşam tarzı değişikliklerinin getirdiği sıkıntılar karşısında alabilecekleri destek alanlarını vurguladı.

Panelde, Hemşire Ayşe Doğan, Diyabet Hemşiresi olarak uzun süredir tip1 diyabetli hastalarla tanı sonrası diyabet eğitimi sırasında aile ve diyabetli bireylerle yaşadığı güçlükler, beklentiler ve çözüm önerileri konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Ayrıca Özlem Alkan (Diyabetli Birey Annesi), tip1 diyabetle çocuğu nedeniyle tanışmasının ardından ailesinin ve çocuğunun diyabet uyumu sırasında yaşadıkları deneyimleri, Ateş Farisoğlu (Diyabetli Birey) ise, tip 2 diyabetle yaşamını sürdürürken kendisinde ve ailesinde ortaya çıkan sorunlarla baş etme yöntemlerini sundu.

Öte yandan Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencimiz Gizem Oymacı (Diyabetli Birey) ise,  tip1 diyabetle yaşamını sürdüren üniversite öğrencisinin diyabete uyum aşamasında yaşadıklarını, aile ve sağlık profesyonellerinin desteğini ve diyabetle yaşam tecrübesini katılımcılar ile paylaşdı.