Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nün, “1. Ulusal Doğu Akdeniz Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Sempozyumu” başladı. 3 gün sürecek olan sempozyumun açılış töreni 26 Nisan 2019 Cuma günü, saat 09:00’da, Mustafa Afşin Ersoy Salonu’nda gerçekleşti.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyum, DAÜ Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Müzik Öğretmenliği Programı Öğretim Görevlileri Koro Şefi Erkan Dağlı ve Piyanist Atakan Sarı’nın müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile devam etti. DAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi ve sempozyum başkanı Prof. Dr. İnci Yüksel konuşmasında bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip edebilmek için biraraya gelerek bilgi paylaşımında bulunmanın artık bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti. Hızla dönen bu bilimsel çağa ayak uydurabilmek için sürekli çalışmak ve bilgileri yenilemek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yüksel, “Bilimsel yaratıcılık toprağını nemli tutmamız gerekiyor.” ifadelerini de kullandı. DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç da konuşmasında DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin kısa bir süre içerisinde çok büyük bir ivme kazandığının altını çizerek, temel amaçlarının ülkenin sağlık bilimleri alanında daha iyiye ulaşması olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Malkoç, bu amaç doğrultusunda da bilginin işlenmesi, paylaşılması, bütüncül değerlendirilmesi ve sonuçta toplumsal yarara dönüştürülmesine hizmet edecek sağlık bilimcileri yetiştirmenin hedeflerinin başında geldiğini ifade etti.
DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam ise konuşmasında bu sempozyumun Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenmesinin DAÜ için son derece önem arz etmekte olduğunu dile getirdi. DAÜ’nün artık sağlık alanında kendisini göstermeye başladığını dile getiren Prof. Dr. Osam, bu sempozyumun ileriki yıllarda ulaslararası boyuta taşınması temennisinde de bulundu. Ayrıca DAÜ’nün başarıları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Osam, DAÜ’nün Sağlık, Tıp ve Eczacılık Fakülteleri’nin uluslararası niteliklerde araştırmalar sürdürmekte olduklarını da sözlerine ekleyerek, bu tür bilimsel faaliyetlerin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.
Ana temanın “Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Yenilikler” olarak belirlendiği söz konusu sempozyum, açılış konuşmalarının ardından oturum başkanlığı Prof. Dr. Bülent Atilla tarafından gerçekleştirilen “Ortopedi Fizyoterapi İş Birliği” başlıklı konferans ile başladı.
Sempozyum, saat 11:00’de Prof. Dr. Halit Pınar ve Prof. Dr. Filiz Can başkanlığında “Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarının Tedavisinde Yeni Yaklaşımlar” konulu panel ile devam etti. Panelde; Prof. Dr. Halit Pınar “Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu”, Doç. Dr. Aydan Aytar “Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarında Önleme ve Propriosepsiyonun Önemi”, Prof. Dr. Filiz Can “Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarının Rehabilitasyonunda Yenilikler”, Prof. Dr. Defne Kaya “Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları Sonrası Spora Dönüş” konulu sunumlar gerçekleştirdiler.
Etkinlik, saat 14:00’de Prof. Dr. Nihal Ekici Gelecek ve Uzm. Fzt. Şahveren Çakartaş’ın oturum başkanlığında gerçekleşen konferans ile devam etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç tarafından “Ortopedik Cerrahi Sonrası Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Yaklaşımları” başlıklı sunumun ardından “Ayak Bileği Bağ ve Tendon Yaralanmaları” konulu panel de gerçekleşti.
Prof. Dr. Ali Öznur ve Dr. Asın Yürükler başkanlığında gerçekleştirilen oturumda Prof. Dr. Ali Öznur “Değerlendirme ve Cerrahi Yaklaşımlar”, Yrd. Doç. Dr. Berkiye Kırmızıgil “Aşil Tendon Yaralanmalarında Konservatif Tedavi”, Prof. Dr. Zafer Erden “Ayak Bileği Bağ Yaralanmalarında Fonksiyonel Rehabilitasyon”, Yrd. Doç. Dr. Yasin Kurt “Ayak ve Ayak Bileği Ortezleri” konularının ardından sözlü bildiri sunumları tamamlandı.
Sempozyumun ikinci gününde ise “Omurga: Disk Patolojileri”, “Diz Artroplastilerinde Güncel Yaklaşımlar”, “Patellofemoral Ağrı Rehabilitasyonunda Güncel Yaklaşımlar” ve “Sporcu Omzu ve Rehabilitasyonu” başlıklı panellerde alanında uzman akademisyenler son gelişmeleri değerlendirecek. İkinci gün sözlü bildiri sunumları ile tamamlanacak.
Sempozyumun üçüncü gününde de Uzm. Fzt. Kadriye Balcı Tombak’ın “Schroth Yöntemiyle Skolyoz Değerlendirmesi ve Tedavisi”, Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır’ın “Ortopedik Rehabilitasyonda Tai Chi Uygulamaları” ve Prof. Dr. Nur Tunalı’nın “Refleksoloji” başlıklı çalıştaylar gerçekleştirilecek.