KKTC'de ilk kez Organ Bağışı Paneli ve Bağış Etkinliği düzenlendi​

KKTC
Yayınlanma Tarihi: 30 Mayıs 2019, Perşembe

30 Mayıs 2019 Perşembe günü saat 14:30 'da Mustafa Afşin Ersoy salonun'da Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü ve KKTC Sağlık Bakanlığı iş birliğinde "KKTC'de Organ Bağışı Paneli ve Bağış Etkinliği" gerçekleştirildi.

KKTC'de Organ Bağışı konusunda ilk kez düzenlenmiş olan Panel Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç ve DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahide Gökçora moderatörlüğünde, Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Elemanı Sn. Çiğdem Duvarcı'nın ikinci sınıf öğrencilerine vermiş olduğu Sağlık İletişimi dersi kapsamında gerçekleştirildi.

Panel Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç'un açılış konuşması ile başladı. Prof. Dr. Mehtap Malkoç, Organ bağışı bekleyen çok sayıda hastanın olduğu bilinciyle, destekleri artırmak ve sorumluluklarını yerine getirmek amacı ile Multidisipliner açıdan bu konuyu ele alarak halkı bilinçlendirmek, farkındalığı artırmak ve organ bağışına destek sağlamak amacıyle bu paneli düzenlediklerini vurguladı.

"Hayata Bırakacağınız En Güzel İz" sloganıyla gerçekleştirilen Panelde konuşmacı olarak katılan, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji Klinik Şefi Doç. Dr. Düriye Deren Oygar, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gülten Sucu Dağ ve DAÜ Dr. Fazıl Küçük Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Uzm. Psk. Naife Sevdalı Zaim ve KKTC Sağlık Bakanlığı Organ Nakil Koordinatörü Meral Yükseliş,  KKTC'deki organ bağışında son durum, insan hücre doku, organ nakli yasası, beyin ölümü, hasta ve hasta yakınlarının deneyimleri, organ bağışının psikolojik etkileri, organ bağışında yaşanan küresel sorunlar ve çözüm önerileri konularında sunumlar yaparak, deneyimlerini paylaştılar.

Panelin diğer konuğu ise kendisine ilk kez Kalp Nakli yapılan hasta Sn. Veli Çelik de, duygularını dile getirerek bu paneli düzenleyen herkese teşekkür etti.

Panel süresince KKTC Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından dileyenlerden Organ Bağışı Kaydı da alındı.

Organ Bağışı Paneli sonunda konuşmacılara Plaket takdiminde bulunuldu.