"Bilimsel Sağlık" Adlı Televizyon Programında, Bu Hafta Geriatri (Yaşlılık Hekimliği) konusu ele alındı.

Yayınlanma Tarihi: 5 Mayıs 2017, Cuma

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Malkoç'un moderatörlüğünü üstlendiği "Bilimsel Sağlık" adlı televizyon programına bu hafta Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bölümü Kurucusu aynı zamanda DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Refik Mas konuk oldu. Söz konusu programda Geriatri (Yaşlılık Hekimliği) ele alındı.

Yaşlanma ve yaşlanma demografisinin konuşulduğu programda Prof. Dr. Mehmet Refik Mas meslek hayatının 1980 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne girmesi ile başladığını dile getirdi. 2010 yılına kadar Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Mas daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde mesleki çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bölümü Kurucusu Prof. Dr. Mas yaşlanmanın; canlı molekül, hücre, doku, organ ve sistemlerinde zamanın ilerlemesinde ortaya çıkan, geriye dönüşü olmayan yapısal ve işlevsel değişikliklerin tümü olduğunu bildirerek, geriatrinin ise, yaşlılığa bağlı olarak oluşan sağlık sorunlarını ve bunların tedavilerini incelediği bir alan olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Mas, 65 yaş ve üzeri insanların bu bölüme dahil olduğunu belirterek Türkiye'de 5 milyon kişinin yani nüfusun %7'sinin yaşlılardan oluştuğunu ifade etti. Bu yüzdeliğin gün geçtikçe arttığına işaret eden Prof. Dr. Mas, yaşam kalitesinin artmasıyla yaşlı nüfus oranının da arttığını dile getirerek, gelişmiş ülkelerin yaşlı nüfus ortalamalarının yüksek olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Mas söz konusu programda yaşlılık sürecinden de bahsederek, yaşam sürecini arttıran faktörlere değindi. Yaşam sürecini kaliteli arttırmanın başında kalori kısıtlamasının geldiğine vurgu yapan Prof. Dr. Mas, "Yaşlılarımız için özellikle Akdeniz diyetini öneriyorum" dedi. Akdeniz diyetinin yanı sıra balık yemenin yaşam sürecini arttırdığını da belirten Prof. Dr. Mas, egzersizin çok önemli olduğunu ve günde en az 30 – 40 dakika tempolu yürüyüş yapmanın önemine dikkat çekti.

Bilimsel Sağlık Programının söz konusu bölümü 5 Mayıs 2017 Cuma günü, 19.40 – 20.25 saatleri arasında, BRT 2 ekranlarında yayınlanacaktır.